Zorg goed voor je tanden

Vroeger was je tanden verzorgen eenvoudig. Je nam je tandenborstel, je deed er tandpasta op , je poetste je tanden en klaar. Tegenwoordig liggen de schappen vol met allerlei producten om je gebit te verzorgen. Weet jij wat je wanneer moet gebruiken? Wij zetten de kenmerken van mondwater, flossen, tandenstokers en al die andere producten op een rijtje!

Lekker schoon

Om je tanden fris en gezond te houden, is het belangrijk dat je ze elke dag twee keer poetst. Uit onderzoek is gebleken dat vaker poetsen niet per definitie beter is voor je tanden. Voor veel mensen is poetsen alleen niet genoeg om het gebit goed schoon te krijgen. Tandplaque is één van de meest voorkomende problemen. Dat kun je aanpakken met een tandenborstel en tandpasta en goed poetsen. Tandpasta en een borstel komen helaas niet op alle plekken. Daarom is het goed om ook floss, tandenstokers, ragers of mondwater te gebruiken. Floss gebruik je als je de ruimte tussen de tanden en kiezen niet met een tandenstoker of rager kunt bereiken. Meestal dus wat meer achter in je mond. Tandenstokers gebruik je als er voldoende ruimte is tussen de tanden en kiezen. Een goede tandenstoker heeft een driehoekige vorm met een platte onderkant. Hout werkt het best! Ragers halen meer tandplaque weg dan tandenstokers en zijn eigenlijk het beste, mits er voldoende ruimte is tussen je tanden en kiezen!

 

Ga je mond spoelen!

Naast het poetsen van je tanden en het schoonmaken met tandenstokers, ragers of floss, kun je ook mondspoelmiddel gebruiken. Spoel je mond na het poetsen van je tanden. Het is niet alleen goed voor je gebit en je speeksel, je krijgt er ook een frisse smaak van in je mond.

 

Fluoride

Fluoride kan het gebruik van tanden en kiezen versterken. Het maakt ook de kans op gaatjes kleiner. Het is belangrijk dat je de juiste dosering gebruikt bij fluoride. Dit zijn de vuistregels:

  • 0 tot 1 jaar: één maal per dag poetsen met peutertandpasta;
  • 2 tot 4 jaar: twee keer per dag poetsen, met een fluoride houdende peutertandpasta ter grootte van een erwt;
  • 5 tot 12 jaar: poetsen met een fluoride houdende tandpasta ter grootte van een erwt;
  • Volwassenen: twee keer per dag zorgvuldig poetsen met fluoridehoudende tandpasta.

Wat gebruik jij om je tanden goed te verzorgen? Heb jij speciale poetsrituelen?

Bron:Yunomi

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>